Heb jij een hond die de trimsalon zo spannend vindt dat hij agressie inzet naar de trimster of helemaal van slag is na een trimbeurt? Wij kunnen je helpen!
Angst is helaas iets wat eerder wel dan niet gepaard gaat met het trimmen van honden. Dit komt onder andere omdat het voor veel eigenaren helaas nog niet duidelijk is dat vachtverzorging in een trimsalon ook een belangrijk onderdeel is van de socialisatie van een pup. Vaak komen jonge honden pas voor het eerst in de trimsalon wanneer een trimbeurt ook daadwerkelijk een 'moetje' is geworden. Bijvoorbeeld wanneer de vacht zodanig lang is gegroeid dat het onmogelijk meer is bij te houden. En dan 'moet hij er maar even doorheen' zoals er dan vaak gezegd wordt. De hond begrijpt deze uitspraak echter niet en hij weet niet wat hem overkomt. Met als gevolg een gevecht op de trimtafel met ontzettend veel stress voor beiden partijen... Het forceren van een trimbeurt kan zo"n ontzettende impact hebben op een hond waardoor hij een trauma oploopt met als gevolg dat hij er bij een volgende trimbeurt, er bijvoorbeeld voor kiest om agressie in te zetten, of misschien wel helemaal niet de trimsalon meer in wilt.
En andere veel voorkomende reden waarom dat een hond agressie zou kunnen inzetten in de trimsalon kan zijn dat hij misschien pijn zou hebben in zijn lijf. Vaak zie ik dat hoe ouder hondjes worden, hoe minder dat ze een trimbeurt nog tolereren. En dit is eigenlijk heel logisch. Oudere dieren krijgen net als oudere mensen vaak last van allerlei lichamelijke kwaaltjes. Lang staan is een opgave geworden. En op 3 pootjes balanceren om dat ene pootje te laten knippen ging vroeger ook beter dan nu. Ook is het gebit van oudere honden vaak ook niet meer heel goed waardoor het vasthouden van de kop pijn kan doen. Om dus maar even een paar voorbeelden te noemen. Dus mocht jouw hond het trimmen van een op de ander dag niet meer leuk vinden, laat hem dan eens controleren door een dierenarts of osteopaat.

'Hij probeert dominant te zijn...' 'Pak hem maar even aan, dan weet hij wie de baas is.'
Deze uitspraak hoor ik helaas nog al te vaak.. Mensen denken nog vaak dat een hond bepaalde dingen doet omdat hij dominant is of omdat hij de baas over jou wilt zijn. Ik heb super goed nieuws voor je want dit is absoluut niet het geval! Dus deze theorie kun je volledig loslaten. Vroeger werd er inderdaad veelal op deze manier gedacht over honden. Deze theorie is hoogstwaarschijnlijk gebaseerd op een onderzoek dat gedaan werd naar wolven in de jaren 50. Maar inmiddels is dit onderzoek achterhaald. Iedereen die jou probeert wijs te maken dat je hond iets doet omdat hij dominant is, is niet op de hoogte van recente ontwikkelingen in de hondenwereld en is in mijn ogen dan ook niet professioneel bezig.
Maar... Wat is er dan wel aan de hand? Een hond laat bepaald gedrag zien dat voortkomt uit een emotie, in dit geval vaak angst. Die angst kan meerdere redenen hebben. Meestal komt het doordat het in de socialisatie ergens niet helemaal goed is gegaan, of dat de hond een nare ervaring heeft gehad in de trimsalon of thuis tijdens de vachtverzorging. Maar het zou ook kunnen dat je hond fysiek ergens pijn ervaart in zijn lijf. In dit geval zie je vaak dat honden van de een op de andere dag de trim handelingen niet meer tolereren. Agressie is dan een uiting van gedrag dat je hond kan laten zien die voortkomt uit die emotie angst. Het betekend dus niet dat je een agressieve hond hebt. Sommige honden reageren door weg te willen vluchten of zich te gaan verstoppen. Dit zijn net als agressie ook uitingen van gedrag die voortkomen uit de emotie angst.
Geduld, consequent, en heeel veel positieve momentjes...
Wanneer wij een hond ontvangen in de trimsalon die een trimbeurt als extreem spannend ervaart, zorgen wij ervoor dat er geen andere klanten aanwezig zijn in de salon. Het is een must dat het baasje tijdens de trimbeurt aanwezig is. Dit omdat wij in de trimsalon niet alles kunnen trainen en je zelf als baasje ook aan de bak zal moeten met de training. We gaan in de trimsalon aan de slag op het tempo van de hond. In sommige gevallen betekend dit dat we niet verder komen dan alleen het binnen zijn in de trimsalon. In andere gevallen is de rust en aanwezigheid van het baasje al de oplossing en kunnen we op deze manier de hond trimmen. Wij passen onze trimbeurten aan aan wat de hond op dat moment aankan. Vervolgens krijg je als baasje huiswerk mee waar je thuis mee kunt oefenen met je hond. Vergis je niet! We zullen een nare ervaring om moeten zetten naar positieve ervaring en dit kost vaak veel geduld en investering in trainen. In gevallen dat het mijn expertise te boven gaat, zal ik jullie doorverwijzen naar een gedragsdeskundige.